Povestea acestei pagini începe tot de la UN CAZ REAL…

Jurnalistul Mihai Cioată discută în cadrul emisiunii „Punctul pe Orion” cu inginerul George Șaptefrați despre problemele cu care se confruntă persoanele cu dizabilități.

RECUNOȘTINȚĂ MARE!

Au fost necesare 6 luni de birocrație, pentru ca primul capitol din povestea ROMÂNIA NEACCESIBILĂ să intre pe făgașul normal…,

SOLUȚIONAREA PROBLEMEI:

Din acest an, Casa Națională de Pensii Publice NU va mai încheia contractul de prestări servicii – tratament balnear, cazare și masă cu S.C. INTUS SRL din Vatra Dornei până când administratorul nu va demonstra modul de îndeplinire a măsurilor lăsate de Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Suceava – măsuri mult mai numeroase decât cele semnalate în demersul meu.

CAPITOLUL IV Accesibilitate, din LEGEA SPECIALĂ 448/2006 (actualizată în 2018), prevede:

    ART. 68  – Până la data de 31 decembrie 2007, proprietarii de spații hoteliere au următoarele obligații:

a) să adapteze cel puțin o cameră pentru găzduirea persoanei cu handicap care utilizează fotoliul rulant;

b) să marcheze prin pavaj sau covoare tactile intrarea, recepția și să dețină harta tactilă a clădirii;

c) să monteze lifturi cu însemne tactile.

Legea nu înseamnă dreptate. Legea este un mecanism cu multe imperfecțiuni. Dacă apeși butoanele corecte s-ar putea să apară dreptatea. (Raymond Chandler        

 

Extras din Normativul privind adaptarea clădirilor civile și spațiului urban la nevoile individuale ale persoanelor cu handicap, indicativ NP 051-2012 – Revizuire NP 051/2000.

CUM A INTERPRETAT ȘI APLICAT ADMINISTRAȚIA S.C. INTUS din Vatra Dornei ACEST ACT NORMATIV?

Imaginea rampei amplasate recent peste treptele care fac legătura între etajul I și primul grup de cabinete din baza de tratament, ilustrează lipsa colaborării cu un arhitect, unghiul de înclinare maxim admis de 15 grade, ajungând – în amenajarea făcută – la 45˚.

S-a bifat o lucrare impracticabilă, făcută peste scările vechi. Oare, pentru scara următoare, în formă de spirală, ce soluție va găsi?

Nimănui nu-i este și nu-i va fi de folos investiția în construcții și amenajări improvizate, extrem de abrupte, periculoase, inutile…

Accesibilizarea – ca prevedere legislativă – are menirea de a asigura AUTONOMIA BENEFICIARILOR. Ori, ignorând metodologia / normele standard de accesibilizare corespunzătoare a spațiilor publice, nu înseamnă decât o încălcare conștientă a drepturilor persoanelor cu mobilitate redusă.  

DEMERSUL IHTIS CONTINUĂ – Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială, Suceava fiind rugată ca la următoarea vizită să așeze pe masa doamnei administrator Indicativul NP 051-2012, analizând situația în funcție de acesta.

Așadar, DEMERSUL CONTINUĂ…