A trecut un deceniu în care ne-am străduit – după puteri – să dăm viață unui festival, unui eveniment al solidarității, unui sentiment ascuns în „arta de a fi împreună”.

Dintr-un proiect județean al Asociației IHTIS, Festivalul-concurs de colinde și datini românești TREC MAGII PRIN VATRA MOLDOVEI a fost extins la scară națională, concurenți din Muntenia, Dobrogea și Ardeal venind la Botoșani și – prin valoare artistică – au ridicat ștacheta an de an. În fiecare ediție de festival, scopul organizatorului a fost atins. Cel puțin un concurent cu dizabilități a fost prezent pe scenă și jurizat cu șanse egale, chiar și la prima ediție când nimeni nu acorda încredere unui asemenea festival-concurs. Astăzi, prezența concurenților cu și fără dizabilități în festivaluri a devenit firească. Ba, și mai mult, copiii și tinerii cu dizabilități sunt astăzi elevi sau absolvenți ai școlilor de artă populară.

Au fost acordate o mulțime de premii si câteva zeci de TROFEE, atât pe secțiuni / categorii de vârstă, precum și MARELE TROFEU de 9 ori. Toți participanții au fost valoroși dpdv artistic. Mulți dintre ei au învățat să facă diferența între cântec de stea și colind, între ținută / costum popular autentic și neautentic, între o  serbare școlară și un festival.

Însă, pliați 100% pe scopul festivalului au fost participanții care au dat strălucire evenimentului prin grupurile mixte, alcătuite din elevi cu și fără dizabilități. Acestea NU au concurat neapărat pentru palmares, nici pentru Marele Trofeu ci, pentru A ILUSTRA INCLUZIUNEA, din proprie inițiativă.

Gândul ne-a rămas și astăzi la D-na Mirela Amarincei, Școala nr.7 „Sf. Maria”, Botoșani.

Alte momente reprezentative, au fost create de grupurile mixte, alcătuite din elevi cu și fără dizabilități din Botoșani, Dorohoi, Fălticeni, Vorniceni… străduindu-se fiecare să descopere, să accepte, să instruiască și să aducă în scenă scopul propus: INCLUZIUNEA.

Arta, tradiția și autenticitatea au atins și ele cote maxime, conferind valoare festivalului prin prezența ansamblurilor și artiștilor individuali profesioniști.

2020 – EDIȚIA A X-a

AN ANIVERSAR.

Trăim vremuri tulburi…

Nimic nu mai e așa cum trebuie să fie.

Magii – se mai numesc și – înțelepții de la Răsărit, iar pentru aceasta ediție, m-am gândit îndelung: CINE pot fi înțelepții care vor da strălucire unui festival aniversar?

Astfel, a fost creat următorul Regulament:

Tema / repertoriul: colinde și datini autentice românești.

Ținuta: costumul popular autentic.

Secțiuni: individual, grup și grup mixt – cu și fără dizabilități.

Vârsta: fără limită.

Mod de participare: Un singur videoclip – colind sau datină – postat pe pagina festivalului, precizând: numele, vârsta, localitatea.

https://www.facebook.com/groups/410536099139650/

Perioada de concurs / postare: 06 – 20 decembrie 2020.

Juriul – același ca și în edițiile anterioare, va puncta: ținuta / costumul popular, interpretarea, autenticitatea.

PREMII:

  • DIPLOME ANIVERSARE PENTRU TOȚI PARTICIPANȚ

    • Diplomele vor fi completate și atașate după fiecare videoclip postat, în ziua participării.

  • PREMIUL I, II, III – diplome acordate de juriu – același ca în fiecare an, notând ținuta, interpretarea și autenticitatea.

    • Diplomele vor fi atașate online, în ziua de 24 decembrie.

  • TROFEUL FESTIVALULUI = „LAUREAT LA CEAS ANIVERSAR”, va fi acordat colindătorilor care s-au afirmat prin voluntariat și filantropie pe parcursul edițiilor anterioare.

    • Toți laureații vor fi răsplătiți cu oportunități de promovare TV sau în alte concursuri – pe parcursul anului 2021 – în limitele bugetului / donațiilor primite – simțindu-ne aproape unii de alții MEREU.

ESTE INEDIT – dar – VA FI CU FOLOS.

DOAMNE AJUTĂ!